Nanyang Technological University

The Hive

​​​

Learning Hub South – The Hive

52 Nanyang Avenue

In accordance with one of its visions to become the greenest campus in the world, NTU has put in significant effort towards sustainability. This is highly reflected on its recent infrastructural development, for instance, the new innovative Learning Hub South – The Hive.

 Image_001.jpg

Figure 1 The Learning Hub South - The Hive

The Hive is an iconic building which displays NTU commitment towards the environment, on top of showcasing NTU new approaches towards collaborative and interactive learning styles. In 2013, this appealing learning hub received the Green Mark Platinum Award from the Building and Construction Authority (BCA), Singapore's national benchmark for the design, construction and operation of high performance green buildings.

 

One of the building's innovative eco-friendly features is its unique ventilation system – the passive displacement ventilation system. It is the first building in NTU and Singapore which adopt this full scale innovative air-conditioning system. It serves as a more sustainable alternative to conventional air conditioning, with expectation of up to 30% energy savings. No fans are needed for air distribution. The building is equipped with special metal coils with cold water flowing through them. This cools the wind that enters classroom and removes hot air via convection. In addition, the openings between pods allow for natural ventilation to the atrium, corridors, staircases, and lift lobby.

In line with NTU's garden campus, the learning hub incorporates a generous amount of natural foliage in its design. Internal vertical greenery and rooftop terraces enhance the garden experience. The greenery also reduces solar glare and natural heat gain, diminishing reliance on artificial cooling devices, while providing reprieve from the tropical heat. The building's inverted shape enables the upper floors to shade the lower levels, further reducing exposure to solar heat.

Image_002.jpg

Figure 2 The interior of The Hive

Other energy-saving features include energy-efficient light and motion sensors in classrooms, toilets and staircases, keeping lighting usage flexible. On top of that, the layout of building maximizes natural lightings, which further reduce its need for energy.

Also, the building is in the off-form concrete for all walls, ceiling and columns. Apart from giving its appealing features, it does away the need for polluting factory products such as paints, wall tiles, ceiling boards at cetera, which provides a healthy indoor environment for the students. 

Share Article